به گزارش پایگاه خبری خوز نگار ؛ به طور کلی داشتن سبک زندگی سالم یکی از مهمترین راه های پیشگیری و مدیریت بیماری های مزمن از جمله دیابت می باشد. مدیریت استرس، خواب کافی و به موقع، مصرف نکرن دخانیات و الکل، فعالیت بدنی منظم و رژیم غذایی مناسب از مولفه های مربوط به سبک زندگی سالم می باشند.

کنترل وزن بدن از مهمترین راهکارهای کنترل کننده قند خون در بیماران دیابتیک نوع دو می باشد. همچنین داشتن وزن نرمال از ابتلا به دیابت نیز پیشگیری می کند. مطالعات نشان داده اند که کاهش وزن بدن در حد ۵ الی ۱۰ درصد نیز تاثیر قابل توجهی بر کنترل قند خون داشته است.

داشتن فعالیت بدنی منظم نیز از جمله راهکارهای مربوط به سبک زندگی می باشد که در کنترل دیابت و پیشگیری از آن اهمیت بسزایی دارد. بهترین زمان ورزش کردن نیم تا یک ساعت بعد از وعده غذایی اصلی است ( بعد از صبحانه، نهار، شام). اگر قند خون ناشتا بالا بود، بهتر است ورزش در ساعات غروب انجام شود. حداقل نیم ساعت در روز پیاده روی یا ورزش مورد علاقه فرد انجام شود اگر افراد نتوانند هر روز ورزش کنند، حداقل یک روز در میان ورزش کنند.

 

مشورت با متخصص تغذیه برای تمام بیماری های مزمن از جمله دیابت ضروری است تا با داشتن رژیم اصولی، کنترل قند خون بیماران مدیریت شود.

به بیماران مبتلا به دیابت توصیه می شود که حتما تمام وعده ها و میان وعده های خود را مصرف کنند و از طولانی شدن فاصله بین وعده های غذایی بپرهیزند.

توصیه می شود که با تمام وعده ها و میان وعده ها سبزیجات به صورت خام در سالاد ( سیر، پیاز، کاهو، گوجه، خیار، کرفس) ، سبزی خوردن یا سبزیجات پخته در غذا ( قارچ، کرفس، فلفل دلمه، لوبیا سبز، بامیه، بادنجان، گوجه، کدو، سبزی خورشتی) مصرف شود.

  • برای تهیه برنج بهتر است به جای پلوی سفید، برنج را مخلوط با سبزیجات مثل شوید پلو یا مخلوط با حبوبات مثل عدس پلو بپزند.
  • از سرخ کردن غذاها پرهیز نمایند (غذاها به صورت آب پز یا بخار پز و یا کبابی مصرف شوند) و همچنین از مصرف خورش های پرچرب و اضافه کردن مقدار زیاد روغن به برنج بپرهیزند.
  • مواد لبنی مانند شیر، ماست و پنیر از نوع کم چرب به صورت روزانه مصرف شوند.
  • قبل از مصرف هر نوع گوشت، چربی ها، پوست و دنبه آن را کاملا جدا کنند.
  • در تهیه سالاد از سس مایونز و روغن زیتون استفاده نکنند به جای آن از آبلیمو یا ماست و یا آبغوره و یا آب نارنج یا سرکه استفاده شود.
  • از مصرف قند و شکر، شیرینی، شربت، نوشابه، سن ایچ، آب نبات، بستنی، کاکائو، شکلات و هر چه در تهیه آن شکر به کار رفته پرهیز شود.
  • مصرف نان سبوس دار از نان سفید نانوایی بهتر است. نان سوخاری و برشته قند زیادی دارد مصرف نشود.
  • یک بسته سبوس تهیه کنید و روزانه نصف قاشق چای خوری به خورش یا شیر یا ماست اضافه کنید. به تدریج مقدار مصرف را زیاد کنید تا به سه قاشق غذاخوری در روز برسد.
  • مصرف میوه ها به صورت تازه و با پوست بسیار مناسب تر از مصرف آنها به صورت آبمیوه و کمپوت است
  • روغن مناسب روغن زیتون و بعد از آن کانولا (یا مخلوط کانولا و کنجد ) است (اما باید در مقدار مناسب مصرف شوند)
  • از مصرف ترشی همراه با غذا خودداری کنید.
  • یک ماده غذایی بخصوص (برای مثال بامیه یا بادمجان) نمی تواند دیابت را درمان کند، بلکه بهترین نکته توجه به وزن بدن، داشتن فعالیت بدنی منظم و توجه به تمام مواد غذایی است که فرد در طول روز میل می کند.
  • در مصرف خرما تعادل رعایت شود و استفاده از خرماهای خشک بهتر از خرماهای شیره دار می باشد.
  • عسل حتی در فرم طبیعی نیز قند ساده محسوب می شود و نباید بیشتر از حد مجاز در رژیم غذایی استفاده شود.
  • بهتر است هویج و گل کلم بصورت خام مصرف شوند (و نه پخته).
  • اگر برای تهیه غذا از ورمیشل، رشته سوپ، رشته آش، گندم، نخود فرنگی، ذرت، باقلا (باقله)، کدو حلوایی، چغندر، شلغم، هویج پخته، گل کلم پخته و یا جو پرک در تهیه غذا استفاده شود، باید مقدار مصرف نان و برنج کمتر شود
  • نان و غلات بهتر است از نوع سبوسدار باشند اما نان های برشته (که مقداری تزئین سبوس دارند) مناسب نیستند.
  • در مصرف مواد غذایی دیابتیک (مربا، کوک، قندهای دیابتی) زیاده روی نشود؛ زیرا درست است که اکثر این ترکیبات حاوی قند قابل جذب نیستند، اما کالری پائینی ندارند و زیاده روی در مصرف آنها از طریق افزایش وزن بدن، می تواند به کاهش کنترل قند خون شود.

 

لینک کوتاه:https://khooznegar.ir/mguj