به گزارش پایگاه خبری خوز نگار ؛  عزت نفس، به دیدگاهِ کلیِ فرد از خودش و احساسِ خود ارزشمندیِ او اشاره دارد. خیلی از کودکان و نوجوانان دوره هایی از نوسانِ عزت نفس رو تجربه می کنند و تحقیقات هم نشان می دهد که معمولأ عزت نفس به همراهِ رشدِ افراد متحول می شود . با این حال، پائین بودنِ مداومِ عزت نفس، نشان دهنده ی مشکلاتِ جدی تری هست و وقتی عزت نفسِ پائین باشد و با دوره هایِ سختِ گذر از مقاطعِ تحصیلی یا مشکلات خانوادگی همراه باشد ، غالبأ مشکلات کودک و نوجوان تشدید می شود .
علت اصلی پائین بودن عزت نفس، عدم دریافت حمایت عاطفی لازم و تأییدِ اجتماعیِ کافی هست . پائین بودنِ مداومِ عزت نفس، با کاهش پیشرفت درسی، افسردگی، اختلالاتِ خوردن و بزهکاری، رابطه دارد.
نتایج بررسی های علمی گویای این موضوع است که معمولأ جدای از جنسیت، کودکان، عزت نفس بالایی دارند. اما در اوایل نوجوانی، عزت نفس آن ها، بخصوص بیشتر در دخترها، افت پیدا می کند. همین عزت نفسِ پائینِ نوجوان ها نیز با سازگاریِ کمترِ آن ها، در ارتباط است . از جمله علل کاهش عزت نفس نوجوان ها، افزایش ناگهانیِ تغییرات جسمانیِ ناشی از بلوغ، افزایش انتظارات و خواسته های مرتبط با پیشرفت درسی و حمایت ِ ناکافی از سمتِ والدین و مدرسه هست.
از مهمترین دلایلِ کاهشِ بیشترِ عزت نفس دخترها، این هست که با افزایش سن، انتظاراتِ دخترها از جذابیتِ فیزیکی شان، بیشتر می شود. دیگر این که انگیزه ی آن ها برای برقراریِ روابط اجتماعی، افزایش پیدا می کند. در حالی که معمولأ جامعه برای چنین روابطی، ارزش چندانی قائل نیست.
همچنین ممکن است  عزت نفسِ یک  نوجوان، در زمینه های مختلف، متفاوت باشد  لذا ممکنه او در زمینه ی درسی، عزت نفس بالایی داشته باشد  ولی در زمینه هایی مثلِ ورزش و مهارتهای اجتماعی، عزت نفس پائینی داشته باشد . حتی ممکنه نوجوانی در ریاضی، عزت نفس بالایی داشته باشد ولی در انگلیسی، عزت نفس پائینی را دارا باشد . لطفأ یادمان باشه که عزت نفس، نبضِ تپنده یِ شخصیتِ ما آدمهاست. لذا در تقویتِ آن، بسیار کوشا باشیم.

دکتر پروین رضایی
روان شناس تربیتی

لینک کوتاه:https://khooznegar.ir/vk9v